Tulevat matkat
Aiemmat matkat
Taivas oli ollut pilvetön koko aamupäivän, mutta iltapäivällä idästä alkoi kerääntyä uhkaavia pilviä. Kuu oli jo aloittanut vaelluksensa auringon päälle, ja koska auringonpimennykseen oli aikaa jäljellä enää 15 minuuttia, tutkimusmatkailijat alkoivat huolestua. Ehtisivätkö harmaat pilvet peittää taivaan ja kätkeä taakseen ainutkertaisen tähtitieteellisen esityksen?
Täydellinen auringonpimennys syntyy Kuun liikkuessa Maan ja Auringon välillä, siten että kaikki kolme ovat samalla linjalla. Kuu peittää alleen kaiken auringonvalon kapeana kaistaleena, ja hetken ajaksi päivä vaihtuu yöksi. Ilmiö on erittäin harvinainen, ja se syöpyy syvälle mieleen, kun sen saa kerran kokea. Melkein epätodellinen hetki, kun Kuu haukkaa ensimmäisen palansa Auringosta. Sekunnit, joiden aikana kaikki yhtäkkiä pimenee. Ja huimaava tunne, kun Aurinko tulee jälleen esiin.
Yhdysvaltojen matkamme alkoi Washingtonista neljä päivää ennen auringonpimennystä. Siellä tutkimusmatka polkaistiin käyntiin National Air and Space Museum -museossa järjestetyllä VIP-tilaisuudella. Yleensä museo kuhisee tuhansia vierailijoita, jotka tulevat sinne ihailemaan ainutkertaisia ilmailu- ja avaruushistorian aarteita. Mutta tänä iltana museo oli yksinomaan meidän käytössämme. Nautittuamme tervetuliaisjuomat lentokoneen siipien alla, jotka olivat lennättäneet Lingberghin Atlantin valtameren yli vuonna 1929, meille oli katettu juhlallinen illallispöytä keskelle museon rakettikokoelmaa avaruuskilpavarustelun ajoilta. Jälkeenpäin meillä oli aikaa rauhassa tutustua kokoelmaan.
Seuraavana päivänä vierailimme Udvar-Hazy -museossa Washingtonin laitamilla ja tutustuimme muun muassa Discovery-avaruussukkulaan. Tämän jälkeen matka suuntautui etelään – läpi kuvankauniiden Appalachia-vuorten viehättävään Stonewall Jackson -hotelliin Stauntonin kaupunkiin entisessä etelävaltiossa. Etelävaltioiden tapaan valmistetun aterian jälkeen tutkimusmatkoihin erikoistunut valokuvaaja Göran Stand piti mielenkiintoisen esitelmän revontulien, auringonpimennysten ja kaukaisten planeettojen valokuvauksesta.
Matkanteko päättyi ylelliseen Brasstown Valley Resort -hotelliin, jossa vietimme kaksi päivää nauttien kauniista luonnosta, pelaten golfia, vieraillen paikallisella viinitilalla, kuunnellen mukanamme matkustaneen asiantuntijamme astrofyysikko Anja C. Andersenin esitelmää ja valmistautuen loppuhuipennukseen: täydelliseen auringonpimennykseen.
Koko tutkimusmatkan ajan pidimme tiiviisti yhteyttä ilmatieteilijä Morten Lyngenin kanssa, joka piti meidät ajan tasalla päivän sääennusteesta. Auringonpimennystä edeltävänä iltana kaikkien tutkimusmatkaan osallistujien piti tehdä vaikea päätös: jäädäkö hotellille vai lähteä metsästämään pilvetöntä taivasta. Viranomaiset varoittivat liikennekaaoksesta, sillä miljoonat amerikkalaiset halusivat kokea “The Great American Eclipse”. Onneksi kaikki osallistujat päättivät jäädä.
Jo aamupäivän aikana innokkaimmat valokuvaajat alkoivat asettaa välineitään esille kauniiseen Sunset-paviljonkiin, jonka hotelli oli varannut käyttöömme. Mutta kymmenen minuuttia ennen täydellistä auringonpimennystä pieni valkoinen pilvi uhkasi pilata koko elämyksen. Onneksi se kuitenkin ymmärsi pysytellä sopivan välimatkan päässä ja peitti näkymän vasta sitten, kun kaikki oli jo melkein ohitse. Itse asiassa pilvi pidensi elämystämme, sillä Auringon valo osui uudelleen Kuun epätasaiselle pinnalle synnyttäen niin kutsutut ”Bailyn helmet” – uskomattoman kaunis ilmiö, joka teki meihin kaikkiin lähtemättömän vaikutuksen.
Se että pilvet peittivät heti sen jälkeen Auringon melkein kokonaan, ei aiheuttanut enää pettymystä. Olimme jo alkaneet kohotella samppanjamaljojamme, keskustella uskomattomasta kokemuksestamme – ja suunnitella matkaa Chilen aavikolle, jonne osittainen auringonpimennys tulee heittämään varjonsa vuonna 2019.
Katso tutkimusretkemme upeat kuvat täällä.
Bonnier Publications International A/S |