Tulevat matkat
Aiemmat matkat
Pyramidit heittävät kulmikkaita varjojaan aavikon hiekkaan. On henkeäsalpaavaa ajatella, että ne ovat seisoneet täällä yli neljä tuhatta vuotta – ne olivat antiikkia jo antiikin aikana! On vaikeaa kuvitella historiallisesti merkittävämpää matkakohdetta.
Illansuussa 4. maaliskuuta 90 osallistujaa kaikista Pohjoismaista kokoontui viiden tähden hotelliin Kairossa. Seuraavana aamuna lensimme kohti Luxoria, joka sijaitsee noin 500 km Kairosta etelään. Sieltä matka jatkui risteilyalus Royal Princessan kyydissä pitkin Niiliä, maailman pisintä jokea. Koko matkan ajan meillä oli oppaanamme viisi egyptiläistä asiantuntijaa sekä oma egyptologimme Åke Engsheden Uppsalasta.
Luxorin ympäristössä sijaitsee useita muinaisen Egyptin tunnetuimpia temppeleitä ja muistomerkkejä. Teimme kävelyretken aavikon laidalla Kuninkaiden laaksossa, jossa sijaitsee useiden korkea-arvoisten faaraoiden hautakammiot – muun muassa Ramses II:n ja Tutankhamonin haudat. Saimme myös tilaisuuden vierailla Kuningattarien laaksossa, jossa kuulimme naispuolisen faarao Hatšepsutin dramaattisen tarinan, samalla kun meille esiteltiin hänen vaikuttavaa hautaansa.
Linja-autojen kivennäisvesitarjonta ja ilmastointi olivat osallistujien mieleen. Lämpötila saattoi ajoittain nimittäin kivuta jopa 35 asteeseen! Joustava matkaohjelma tarjosi tilaisuuden sekä vierailla Abu Simbelin temppeleissä että tutustua meneillään oleviin arkeologisiin kaivauksiin Gebel el-Silsilassa. Monet käyttivät tilaisuutta hyväkseen!
Me muut suuntasimme matkamme Kom Ombossa ja Edfussa sijaitseviin temppeleihin. Näimme myös vaikuttavan Assuanin padon, jonka Egyptin kiistanalainen presidentti Nasser rakennutti 1960-luvulla Neuvostoliiton tuella. Kappale nykyhistoriaa keskellä antiikin kertomuksia!
Assuanista lensimme takaisin Kairoon, jossa matka päättyi kahden päivän ainutlaatuiseen ohjelmaan. Pääsimme käymään Egyptiläisessä museossa Kairossa – taianomainen vaaleanpunainen rakennus Tahrir-torin varrella – sen sulkemisajan jälkeen. Näin saimme tutustua museoon rauhassa ja ihailla sen uskomattomia kokoelmia – mukaan lukien Tutankhamonin haudan kullankiiltäviä löytöjä sekä lukuisia muumioita.
Monelle meistä mieleenpainuvin elämys oli kuitenkin matkan viimeinen ilta. Vietimme sen beduiiniteltassa pyramidien katveessa. Olimme ainoat vieraat, ja pyramidit kylpivät valonheittimien valossa, niin että saimme otettua täydellisiä kuvia!
Illan taianomaisuus sai huipennuksensa, kun maailmankuulu arkkitehti ja tohtori Zahi Hawass, jota kutsutaan usein lempinimellä “Egyptin Indiana Jones”, piti illallisen jälkeen meille esitelmän.
Jos illan viileys ei olisi hiipinyt telttaamme, olisimme jääneet pyramideille vaikka koko yöksi. Meidät vietiin linja-autoilla takaisin hotelliin, ja seuraavana aamuna lensimme takaisin Pohjolaan. Mutta muistot pyramideista kulkevat mukanamme ikuisesti.
Katso tutkimusretkemme upeat kuvat täällä.
Bonnier Publications International A/S |